Nyíregyházi torna sportegyesület - A torna minden sport alapja!
+36 70 455 6453         info@nytse.hu
IMG-LOGO

Hírek

IMG-BLOG 2020-04-15

Rendhagyó verseny

A Nyíregyházi Torna Sportegyesület kiemelten fontosnak tartja, hogy a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetben is fent tudja tartani a motivációt és szeretné továbbra is népszerűsíteni a sportágat. Viszont verseny nélkül szürkébb ez a sportág is, ezért is üdvözli elsők között és csatlakozik a Magyar Torna Szövetség online verseny kiírásához.

 

A Magyar Torna Szövetség rendhagyó módon, online versenyt szervez a Férfi Utánpótlás öt korcsoportjának. Ezen a rendhagyó megméretetésen a Nyíregyházi Torna Sportegyesület ifjú tornászai is részt vesznek. Az edzőkkel egyeztetve mind az öt korcsoportban szeretnénk több tornászunkat is nevezni.

 

Indulási feltételek
A versenyen való induláshoz a tornásznak rendelkeznie kell a MATSZ verseny engedélyével. A versenyengedélyekhez minden szülő megadta az adatvédelmi hozzájárulást, így egyéb dokumentációra nincs szükség.

 

Verseny menete

A kiadott verseny gyakorlat anyagát az otthoni körülmények között filmre kell rögzíteni. Ezeket a videókat meg kell küldeni a Nyíregyházi Torna Sportegyesület számára, ahol egy úgynevezett házi verseny keretén belül az edzők összegzik korosztályonként és gyakorlatonként és a legjobbakat küldik az országos megméretetésre. Az országos versenyen a két férfi Szövetségi kapitány és a két férfi vezető edző fogja értékelni.

 

Díjazás

Minden korosztályban az 1 – 3 helyezet kap díjat.

 

Gyakorlat anyagok korosztályonként

Az I-es, II,-es és a III-as korcsoportokban:

 1. Kézállás a talajon. ( időre )
 2. Terpesz támasz mérleg a talajon. ( időre )
 3. Hegyes ülőtartás talajon. ( időre )
 4. Emelés kézállásba terpeszülőtartásból, terpeszülőtartásba talajon. ( db )

A IV-es korcsoportban:

 1. Kézállás a talajon. ( időre )
 2. Hegyes ülőtartás. ( időre )
 3. Melső fekvőtámaszban karhajlítás nyújtás talajon. ( db )
 4. Emelés kézállásba terpeszülőtartásból, terpeszülőtartásba talajon. ( db )

Az V-ös korcsoportokban:

 1. Kézállás a talajon. ( időre )
 2. Ülőtartás a talajon. ( időre )
 3. Melső fekvőtámaszban karhajlítás nyújtás talajon. ( db )
 4. Gyerek kezdő korosztály gimnasztikai gyakorlat ( pontozás )

 

Végrehajtási kritériumok

 

Kézállás a talajon: Fellendülésből és emelésből is el lehet indítani a kézállást. Az óra akkor indul amikor a versenyző felveszi a stabil, egyenes kézállás helyzetét.

Az idő mérés lezárul:

 • kézzel történő ellépés esetén
 • karhajlátás, nyújtás esetében
 • ha törzs nem egyenes feszes helybe van
 •  

Terpesz Támaszmérleg: Kiindulás tetszőleges helyzetből történik. Az idő akkor indul amikor a versenyző eléri a vízszintes helyzetet. Az idő megáll az ettől való eltérés, vagy karhajlítás estén. 15 fokig az eltérés megengedett!

 

Hegyes ülőtartás: Az idő akkor indul amikor a lábak függőleges helyzetbe kerül. Az idő megáll az ettől való eltérés estén.

 • A lábak vízszintes helyzetben, a hát egyenes. Amikor a versenyző elfoglalja ezt a helyzetet az időmérés elindul, és az ettől való eltérés esetén megáll.

Emelés kézállásba terpesz ülőtartásból terpesz ülőtartásba: A gyakorlat számolása terpeszülőtartásból terpeszülőtartásba történik. Az emelést nyújtott karral, helyes testtartással kell végrehajtani. 1 mp-nél tovább megállni sem ülőtartásban, sem kézállásban nem lehet. A gyakorlatot helyes testtartással folyamatosan kell bemutatni. Kézállásban megállni nem kell, de a kézállás helyzetét jelezni kell.

Mellső fekvőtámaszban karhajlítás nyújtás: Mellső fekvőtámaszban, karok vállszélességben, kézfejek között a tajon 10 cm magasságban könyveket kell elhelyezni. A karhajlítás nyújtást folyamatosan megállás nélkül kell bemutatni. Minden karhajlításnál a könyveket a mellkassal meg kell érinteni.  A két kar egyszerre kell mozogni.

Gyerek kezdő korosztály gimnasztikai gyakorlat: A versenykiírásban leírtak alapján kerül pontozásra.

 

 

A videók küldésének határidejéről és címéről hamarosan tájékoztatunk benneteket!

 

Eredményes felkészülést kívánunk! Mutassuk meg!

 

Hajrá NYTSE!

Kiemelt kommunikációs partnerünk

Támogatóink